Omlós-ropogós libacomb fokhagymás burgonyával, boros káposztával

Hírlevél feliratkozás

Friss receptek, újdonságok, húsipari információk! Online Vezérhús Magazin most fél évig ingyenesen!

Küldés


Vezér-hús Kft. Budapest XVIII. Balassa u. 2-10. Pestszentlõrinci vásárcsarnok
(Üllõi út - Haladás utca keresztezõdés)
Telefon: +36 1 297 0058 Fax: +36 1 297 0059 +36 20 915 8907 vezerhus@gmail.com
Recept - Omlós-rompogós libacomb lila káposztával, burgonya pürével

Hozzávalók 4 személyre:

4 db libacomb, só, fokhagyma

Köretekhez: burgonya,  1 fej lilakáposzta, 1 fej lilahagyma, kristálycukor vagy nádcukor, 1-2 dl vörösbor, 2 evõkanál balzsamecet, só, õrölt kömény.

 

Elkészítése:

A combokat alaposan megtisztítjuk, papírtörlõvel a vizet felitatjuk róluk, majd jól besózzuk mindenütt és egy tepsibe helyezzük õket, a bõrükkel lefelé.
A sütõt elõmelegítjük 200-220°C -ra, és betesszük a húst sülni. 40-45 perc alatt nagyjából kisül a bõrébõl a zsír nagy része, ekkor megfordíthatjuk a combokat, így is sütjük kb. fél órán át, ekkor már kissé barnul a bõre. Mellé dobunk héjában hagyott fokhagyma gerezdeket.
Ha túl sok a zsír alatta, kiszedjük (a krumplihoz fogjuk felhasználni, na meg bármihez késõbb, ha még marad, pl. kenyérre kenhetõ, hagymával isteni), de maradjon még kb. fél centinyi.
A fokhagymákat kivehetjük. Ezt követõen lefedjük alufóliával és tovább sütjük, puhítjuk még 20-30 percig.

Közben figyeljük, elég puha-e. Kissé vegyük vissza a sütõ hõmérsékletét,  ha puha a hús, levesszük a fóliát, és visszatesszük bõrrel felfelé és kb. negyed órán át pirítjuk a tetejét (vagy ameddig szép barba nem lesz), hogy ropogós legyen a bõre.

A káposzta elkészítése:

Közben a káposztát kb. fél cm vastag csíkokra, a lila hagymát fél karikákra vágjuk.
A liba alól kikanalazott forró libazsírra tesszük a hagymát, elkeverjük és és már tesszük is hozzá a lilakáposztát.

Magas hõmérsékleten pirítjuk és közben sûrûn kevergetjük, nehogy megégjen. Ha összeesett, megszórjuk cukorral, és néhány percig magas hõfokon tovább pirítjuk. Ha esetleg égni kezd, tegyünk még alá kevés zsírt.
Ezután sózzuk, felöntjük vörösborral és fedõ alatt körülbelül 25 percig pároljuk, csendes tûzön, míg megpuhul, de roppanós marad a káposzta.
Végül frissen õrölt köménnyel fûszerezzük, elkeverjük a balzsamecettel, és egy-két perc elteltével lehúzzuk a tûzrõl.

A krumpli elkészítése:

A krumplit héjában sütjük. Elõször jól megtisztítjuk, majd a combokkal együtt sütjük alufóliába csomagolva.
A puhaságát villával ellenõrizzüök, ha puha kivesszük, megpucoljuk, hozzzá adjuk a héjából kinyomott, sült fokhagymát és annyi szaftos libazsírt a combok alól, amennyivel jó krémes állagú lesz.

A maradék vörösbort elfogyasztjuk mellé és ha elfogyott, nyitunk még egyet.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

Vissza a listához