Recept - Libamáj (kacsamáj) egészben sütve

1 db friss libamáj, vagy kacsamáj
1 fej vöröshagyma, néhány gerezd fokhagyma
egész bors
Elkészítése:
Egy szép libamáj az alapja – friss legyen, foltmentes és lehetõleg ne fagyasztott. Egy napra hideg vízbe téve ki kell áztatni.
A klasszikus recept szerint legjobb libazsírban és egészben lesütni. Ehhez az említett szárnyas hájából kisütjük a zsírt. Vehetünk libazsírt boltban is, de a házi sokkal ízletesebb, sárgább, jobb! A libazsír fedje el a májat teljesen, egy fej vörös hagyma, néhány gerezd fokhagyma és pár szem bors is kerülhet mellé.
A májat nagyon lassan kell sütni, a folyadék éppen csak gyöngyözzön, kb fél-1,5 óra alatt kész, mérettõl függõen.
Ekkor fogyasztható frissen, pl. krumplipürével, sült almával, sült hagymakarikákkal.
Ha hidegen akarjuk fogyasztani, akkor egy üvegtálba finoman áthelyezve a májat, a szûrt zsírt ráöntve hagyjuk kihûlni.
Hûtõben a zsír teljesen megszilárdul – így ízléses kis gömbök formálhatók a máj mellé, egy-két gerezd lila hagyma, paradicsom, kis tepertõ és friss kenyér.
Kiváló!