A baromfihús és az egészséges táplálkozás
Dátum: 2011-01-10
A kiegyensúlyozott étrendnek meghatározó részét képezik az állati eredetû élelmiszerek, ezen belül is a húsoknak jelentõs szerepük van a fehérjebevitelben.
A különbözõ húsok jelentõs mértékben tartalmazzák az emberi szervezet számára az úgynevezett nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavakat . Ezeket a szervezet más úton nem képes elõállítani, tehát azzal és annyival tud gazdálkodni, ami a táplálékból rendelkezésre áll.
A hús õsidõk óta az emberiség létfontosságú tápláléka. A hús és húskészítmények az emberi szervezet fehérjeszükségletének fedezésében játszanak fontos szerepet, és ami kevésbé köztudott, vitaminokat és
ásványi anyagokat is tartalmaznak. Zsírtartalmuk tág határok között változhat, a közhiedelemmel ellentétben a hús- és húskészítmények többségének koleszterintartalma alacsonyabb, mint sok egyéb állati eredetû terméké. Mindezek alapján a hús- és húskészítmények a megfelelõ termékek és a helyes arányok megválasztásával jól beilleszthetõk a mindennapi étrendbe, táplálkozásbiológiai értékük miatt fontos szerepet töltenek be a kiegyensúlyozott táplálkozásban. Emellett a húsfogyasztással összefüggésben jelentõsek a gasztronómiai hagyományai. Egy jól elkészített húsétel mértékletes elfogyasztása közérzetünket is kedvezõen befolyásolja.
A baromfitermékek jelentõsége az emberi táplálkozásban
A baromfihúsok az összes esszenciális aminosav gazdag forrásai. A tojásban lévõ fehérjét teljes értékû fehérjeként tartjuk számon, az aminosav tartalma majdnem teljes mértékben feltud szívódni, a táplálékok közül a tojás fehérje biológiai értéke megegyezik az anyatejével. A baromfihúsokra is általában jellemzõ, hogy bennük kedvezõ az aminosavak aránya, ennek következtében nagy a biológiai értékük. Vitamin- és ásványianyag-tartalmuk sem lebecsülendõ, viszont zsírban szegények. A baromfitermékeknek tehát figyelemre méltó elõnyük van a táplálkozás szempontjából, a többi állati eredetû élelmiszerrel - húsokkal -
szemben.
A baromfihúsoknak további nagy elõnye, hogy kedvezõ jegyeiket konyhatechnikai elkészítésük - sütés, fõzés, párolás - során is megtartják. Sütés közben jelentõs mennyiségû vizet veszítenek, így tápanyag-
tartalmuk koncentrálódik. Zsírtartalmuk elegendõ ahhoz, hogy más zsírok és olajok hozzáadása nélkül, önmagukban süthetõk legyenek - például grillcsirke -, de a kész hús zsír- és energiatartalma még mindig lényegesen alacsonyabb, mint más, nem szárnyas húsoké. Ennek folytán az egészséges táplálkozásban is jelentõs elõnyük van.
A baromfihúsok - baromfi termékek - elsõsorban kedvezõ biológiai értékük, valamint a nagy biztonsággal való elõállíthatóságuk, a fogyasztó számára a mindenkori elérhetõségük és az étkezési szokások - tradíciók - folytán igen jelentõs szerepet töltenek be az ember táplálkozásában. A baromfihúsok Magyarországon is közkedveltek, a magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyagai.
Hasznos zsírok: az omega-3 zsírsavak
Táplálkozás-élettani szempontból a zsírban szegény húsokat részesítjük elõnyben. A brojlercsirkében a bõr alatti vagy az izmok közötti enyhe zsírlerakódás a fogyasztó szempontjából általában nem jár különösebb hátránnyal. A kötõszövetbe lerakódó csekély zsír miatt a hús ízletesebb és fõképp porhanyósabb lesz.
Az állatok testében a hús és a zsír mennyisége a takarmányok energia-, fehérje- és esszenciális- aminosav-tartalmától, valamint ezek egymáshoz való arányától függ. A fehérjében és esszenciális aminosavakban szegény, egyszersmind energiában gazdag takarmányozás kedvez a hasûri, a bõr alatti és az izmok közötti zsírlerakódásnak, ellentétben a fehérje beépülésével és a húsképzõdéssel. Az utóbbi években a többszörösen telítetlen zsírsavak közül az omega-3 zsírsavak - a táplálkozásban betöltött védõ szerepük miatt - az érdeklõdés középpontjába kerültek. Az állati eredetû táplálékok közül a halak, vadon élõ állatok és a csirke zsírjában vannak jelen ezek az értékes zsírsavak. Klinikai vizsgálatok szerint e zsírsavak rendszeres fogyasztása bizonyos betegségek kialakulásának veszélyét (például a koszorúérbetegségekét) nagyban mérsékli. Ezek a zsírsavak gátolják a trombózisok, valamint a rendellenes szívmuködés bekövetkezését és vérnyomáscsökkentõ hatásuk is van.
Egészséges baromfi, fajták szerint
Csirkehús
A baromfihús fogyasztáson belül Magyarországon a csirke a legnépszerûbb, mert...
* a csirkehús gyári és otthoni feldolgozása egyaránt könnyû,
* húsa táplálkozási szempontból értékes és könnyen emészthetõ,
* izomrostjai puhák, kötõszövetei zsírban szegények,
* fehérjetartalma magas és teljes értékû,
* zsírtartalmának eloszlása kedvezõ, (A nagy vágóállatok zsírja átszövi az izomzatot, a baromfié a bõr alatt helyezkedik el és így könnyen eltávolítható.)
* energiatartalma 100 grammonként mindössze 113 kcal, (összehasonlítva: pl. a közepesen kövér sertéshúsban 306 kcal van).
* a vitaminok közül a csirkének fõleg a B-vitamin tartalma jelentõs, emellett ásványi anyagokban is gazdag.
Elõnyös tulajdonságainak köszönhetõen a csirkehús szinte mindenkinek az étrendjében szerepelhet.
Pulykahús
A pulykahús fogyasztása egész Európában látványos fejlõdésnek indult, Magyarországon alig fél évtized alatt négyszeresére emelkedett. Nálunk ennek legfõbb oka, hogy kedvezõ száraz - fehér és vörös - húsából szinte mindenféle étel könnyen készíthetõ.
A pulykahús fogyasztása szintén része az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak, mert:
* A csirkehúshoz hasonlóan zsírszegény, értékes fehérjében és vitaminokban gazdag,
* Bõr nélkül a bármilyen okból energiaszegény diétán élõk is bátran fogyaszthatják,
* Az összes húsfélét tekintve a pulykahúsnak jelentõs a szív- és érvédõ hatású többszörösen telítetlen zsírsavtartalma.
Libahús
A liba húsa ízletes, mája kiváló csemege és értékes exportcikk. A libahús magas zsírtartalmánál fogva energiában a baromfitermékek között a legmagasabb.
Gyöngyöshús
Tisztított állapotban húsa sötét színû, fehérjében gazdag, zsírban szegény, különleges, enyhén vadas ízû ínyencség.
Kacsa
A kacsa ágazat hazai helyzetét alapvetõen exportorientáltsága határozza meg. Kacsahúst ugyanis nagyobb mennyiségben csak néhány országban fogyasztanak. Élenjárók fõleg az ázsiai országok, kiemelkedõen Kína, ahol a világ kacsaállományának 60-65 %-át tartják. Itt a hústermelésen kívül tojástermelésre is hasznosítják a kacsát. Európában ez nem szokás, szinte kizárólag húsra hasznosítják. Franciaországban a hús mellett a kacsamáj fogyasztás ölt nagyobb méreteket. Megemlíthetõ még, mint jelentõs kacsahús-fogyasztó, néhány észak-európai állam, továbbá Németország, Anglia és Olaszország.
A kiváló minõségû baromfi termékeket néhány kattintással itt, az oldalunkon keresztül is megrendelheti! << Vissza