Baromfi kis- és nagykereskedés Budapesten, baromfi húsok, hústermékek házhozszállítása, csirke, kacsa, pulyka, liba, csirkemell, pizza sonka, pulykamell, libamáj, kacsacomb, csirkecomb, akciós baromfitermékek

Hírlevél feliratkozás

Friss receptek, újdonságok, húsipari információk! Online Vezérhús Magazin most fél évig ingyenesen!

Küldés


Vezér-hús Kft. Budapest XVIII. Balassa u. 2-10. Pestszentlõrinci vásárcsarnok
(Üllõi út - Haladás utca keresztezõdés)
Telefon: +36 1 297 0058 Fax: +36 1 297 0059 +36 20 915 8907 vezerhus@gmail.com

A baromfihús és az egészséges táplálkozás

Dátum: 2011-01-10

A kiegyensúlyozott étrendnek meghatározó részét képezik az állati eredetû élelmiszerek, ezen belül is a húsoknak jelentõs szerepük van a fehérjebevitelben. A különbözõ húsok jelentõs mértékben tartalmazzák az emberi szervezet számára az úgynevezett nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavakat . Ezeket a szervezet más úton nem képes elõállítani, tehát azzal és annyival tud gazdálkodni, ami a táplálékból rendelkezésre áll.

A hús õsidõk óta az emberiség létfontosságú tápláléka. A hús és húskészítmények az emberi szervezet fehérjeszükségletének fedezésében játszanak fontos szerepet, és ami kevésbé köztudott, vitaminokat és
ásványi anyagokat is tartalmaznak. Zsírtartalmuk tág határok között változhat, a közhiedelemmel ellentétben a hús- és húskészítmények többségének koleszterintartalma alacsonyabb, mint sok egyéb állati eredetû terméké. Mindezek alapján a hús- és húskészítmények a megfelelõ termékek és a helyes arányok megválasztásával jól beilleszthetõk a mindennapi étrendbe, táplálkozásbiológiai értékük miatt fontos szerepet töltenek be a kiegyensúlyozott táplálkozásban. Emellett a húsfogyasztással összefüggésben jelentõsek a gasztronómiai hagyományai. Egy jól elkészített húsétel mértékletes elfogyasztása közérzetünket is kedvezõen befolyásolja.

A baromfitermékek jelentõsége az emberi táplálkozásban


A baromfihúsok az összes esszenciális aminosav gazdag forrásai. A tojásban lévõ fehérjét teljes értékû fehérjeként tartjuk számon, az aminosav tartalma majdnem teljes mértékben feltud szívódni, a táplálékok közül a tojás fehérje biológiai értéke megegyezik az anyatejével. A baromfihúsokra is általában jellemzõ, hogy bennük kedvezõ az aminosavak aránya, ennek következtében nagy a biológiai értékük. Vitamin- és ásványianyag-tartalmuk sem lebecsülendõ, viszont zsírban szegények. A baromfitermékeknek tehát figyelemre méltó elõnyük van a táplálkozás szempontjából, a többi állati eredetû élelmiszerrel - húsokkal -
szemben.

A baromfihúsoknak további nagy elõnye, hogy kedvezõ jegyeiket konyhatechnikai elkészítésük - sütés, fõzés, párolás - során is megtartják. Sütés közben jelentõs mennyiségû vizet veszítenek, így tápanyag-
tartalmuk koncentrálódik. Zsírtartalmuk elegendõ ahhoz, hogy más zsírok és olajok hozzáadása nélkül, önmagukban süthetõk legyenek - például grillcsirke -, de a kész hús zsír- és energiatartalma még mindig lényegesen alacsonyabb, mint más, nem szárnyas húsoké. Ennek folytán az egészséges táplálkozásban is jelentõs elõnyük van.

A baromfihúsok - baromfi termékek - elsõsorban kedvezõ biológiai értékük, valamint a nagy biztonsággal való elõállíthatóságuk, a fogyasztó számára a mindenkori elérhetõségük és az étkezési szokások - tradíciók - folytán igen jelentõs szerepet töltenek be az ember táplálkozásában. A baromfihúsok Magyarországon is közkedveltek, a magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyagai.

Hasznos zsírok: az omega-3 zsírsavak


Táplálkozás-élettani szempontból a zsírban szegény húsokat részesítjük elõnyben. A brojlercsirkében a bõr alatti vagy az izmok közötti enyhe zsírlerakódás a fogyasztó szempontjából általában nem jár különösebb hátránnyal. A kötõszövetbe lerakódó csekély zsír miatt a hús ízletesebb és fõképp porhanyósabb lesz.
Az állatok testében a hús és a zsír mennyisége a takarmányok energia-, fehérje- és esszenciális- aminosav-tartalmától, valamint ezek egymáshoz való arányától függ. A fehérjében és esszenciális aminosavakban szegény, egyszersmind energiában gazdag takarmányozás kedvez a hasûri, a bõr alatti és az izmok közötti zsírlerakódásnak, ellentétben a fehérje beépülésével és a húsképzõdéssel. Az utóbbi években a többszörösen telítetlen zsírsavak közül az omega-3 zsírsavak - a táplálkozásban betöltött védõ szerepük miatt - az érdeklõdés középpontjába kerültek. Az állati eredetû táplálékok közül a halak, vadon élõ állatok és a csirke zsírjában vannak jelen ezek az értékes zsírsavak. Klinikai vizsgálatok szerint e zsírsavak rendszeres fogyasztása bizonyos betegségek kialakulásának veszélyét (például a koszorúérbetegségekét) nagyban mérsékli. Ezek a zsírsavak gátolják a trombózisok, valamint a rendellenes szívmuködés bekövetkezését és vérnyomáscsökkentõ hatásuk is van.

Egészséges baromfi, fajták szerint


Csirkehús


A baromfihús fogyasztáson belül Magyarországon a csirke a legnépszerûbb, mert...

    * a csirkehús gyári és otthoni feldolgozása egyaránt könnyû,
    * húsa táplálkozási szempontból értékes és könnyen emészthetõ,
    * izomrostjai puhák, kötõszövetei zsírban szegények,
    * fehérjetartalma magas és teljes értékû,
    * zsírtartalmának eloszlása kedvezõ, (A nagy vágóállatok zsírja átszövi az izomzatot, a baromfié a bõr alatt helyezkedik el és így könnyen eltávolítható.)
    * energiatartalma 100 grammonként mindössze 113 kcal, (összehasonlítva: pl. a közepesen kövér sertéshúsban 306 kcal van).
    * a vitaminok közül a csirkének fõleg a B-vitamin tartalma jelentõs, emellett ásványi anyagokban is gazdag.

Elõnyös tulajdonságainak köszönhetõen a csirkehús szinte mindenkinek az étrendjében szerepelhet.

Pulykahús


A pulykahús fogyasztása egész Európában látványos fejlõdésnek indult, Magyarországon alig fél évtized alatt négyszeresére emelkedett. Nálunk ennek legfõbb oka, hogy kedvezõ száraz - fehér és vörös - húsából szinte mindenféle étel könnyen készíthetõ.

A pulykahús fogyasztása szintén része az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak, mert:

    * A csirkehúshoz hasonlóan zsírszegény, értékes fehérjében és vitaminokban gazdag,
    * Bõr nélkül a bármilyen okból energiaszegény diétán élõk is bátran fogyaszthatják,
    * Az összes húsfélét tekintve a pulykahúsnak jelentõs a szív- és érvédõ hatású többszörösen telítetlen zsírsavtartalma.

Libahús


A liba húsa ízletes, mája kiváló csemege és értékes exportcikk. A libahús magas zsírtartalmánál fogva energiában a baromfitermékek között a legmagasabb.

Gyöngyöshús


Tisztított állapotban húsa sötét színû, fehérjében gazdag, zsírban szegény, különleges, enyhén vadas ízû ínyencség.

Kacsa


A kacsa ágazat hazai helyzetét alapvetõen exportorientáltsága határozza meg. Kacsahúst ugyanis nagyobb mennyiségben csak néhány országban fogyasztanak. Élenjárók fõleg az ázsiai országok, kiemelkedõen Kína, ahol a világ kacsaállományának 60-65 %-át tartják. Itt a hústermelésen kívül tojástermelésre is hasznosítják a kacsát. Európában ez nem szokás, szinte kizárólag húsra hasznosítják. Franciaországban a hús mellett a kacsamáj fogyasztás ölt nagyobb méreteket. Megemlíthetõ még, mint jelentõs kacsahús-fogyasztó, néhány észak-európai állam, továbbá Németország, Anglia és Olaszország.

A kiváló minõségû baromfi termékeket néhány kattintással itt, az oldalunkon keresztül is megrendelheti!

<< Vissza