Az anyatej után a tojás másodikként következik az emberi táplálkozás szempontjából legfontosabb fehérjék sorában

Hírlevél feliratkozás

Friss receptek, újdonságok, húsipari információk! Online Vezérhús Magazin most fél évig ingyenesen!

Küldés


Vezér-hús Kft. Budapest XVIII. Balassa u. 2-10. Pestszentlőrinci vásárcsarnok
(Üllői út - Haladás utca kereszteződés)
Telefon: +36 1 297 0058 Fax: +36 1 297 0059 +36 20 915 8907 vezerhus@gmail.com

A tojás hasznos tápanyagai

Dátum: 2011-03-10

Kép felirata (Részlet dr. Légrády Péter Tojás - táplálkozás - egészség című könyvéből)

A teljes tojásban kb. negyvenféle fehérje található. Sokrétű szerepük közül a két legfontosabb: a héjon és a tojáshártyákon esetleg átjutó fertőző mikrobák elpusztítása (ez a kémiai védvonal) és az összetétel, az alkotórészek minőségének stabilizálása (vegyhatás, alvadásgátlás, a tojás belső szerkezetének megóvása).

Aminosavak

A fehérjék elemi építőkövei az aminosavak, s ezek egy részét szervezetünk nem képes előállítani (szintetizálni), viszont elengedhetetlenül szükségesek az emberi test számára: ezek az esszenciális aminosavak. Ezért étrendünkből kihagyhatatlanok az olyan fehérjék, melyek e föltétlenül fontos anyagokat tartalmazzák, és melyeket rendszeresen pótolni kell a táplálékkal. A tojásban tizennyolcféle aminosav található, beleértve az összes esszenciális aminosavat, így a tojás tápértéke és élettani jelentősége rendkívül nagy.

A fehérjéket minőségileg elsősorban aszerint osztályozzák, hogy mennyire fontosak (és szükségesek) az emberi szervezet fejlődéséhez, növekedéséhez. A tojás fehérjéi a legjobb minőségűek, közel tökéletesnek tekinthetők, ezért a gyakorlatban hozzá viszonyítják - mint teljes értékű, kiváló minőségű fehérjéhez - a többi táplálék fehérjéit.

A fehérjékben rendszeresen előforduló 20 aminosavból csak 2 hiányzik a tojásból, viszont tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat: az anyatej után a tojás másodikként következik az emberi táplálkozás szempontjából legfontosabb fehérjék sorában. Ezért a tojáskészítmények gyakori kiegészítői, adalékanyagai a csecsemőtápszereknek és azoknak az élelmiszereknek, melyek esszenciális aminosavakat hiányosan tartalmaznak.

Tehát a tojás a legjobb forrása az esszenciális aminosavaknak, ráadásul a többi aminosavval együtt, arányait tekintve is, eredményezi a kiváló fehérjeminőséget.

A tojás vitaminjai

A tojásban szinte az összes vitamint megtaláljuk, összesen tizenhármat - a C-vitamint nem -, melyek némelyikét kifejezetten nagy mennyiségben tartalmazza, de van olyan is - ez a D! -, melynek legfontosabb hazai forrásául szolgál.

Minden táplálék értékének egyik legfőbb mutatója, hogy a szervezet számára szükséges anyagokból hányfélét és az ajánlott napi bevitel mekkora hányadát tartalmazza. E szempontból a tojás valóságos ételcsoda, hiszen majdnem az összes anyagot és egészen kiváló minőségben tartalmazza, ami az emberi táplálkozáshoz szükséges, kivéve a szénhidrátot és a C-vitamint. Ezért némi túlzással mondhatjuk, hogy - akár egyedüli ételként is megállná helyét, szénhidráttal és rosttal körítve, C-vitaminnal kiegészítve.

<< Vissza