Hozzávalók 4 személyre:
4 db nagy libacomb, 80 dkg lila káposzta, 1 kg burgonya, 1 fej fokhagyma, 10 dkg kristálycukor, 10%-os ecet, 30 dkg alma, birsalma, só.
Elkészítése:
A libacombokat besózzuk (elég sok sót kell rá tenni, az ember már szinte úgy érzi, hogy tuti el fogja sózni, akkor a jó - mondják, és tényleg annyi só kell rá...), beletesszük egy nagy tepsibe, öntünk alá vizet (ez fontos, különben száraz lesz a hús) és tegyünk alá egy kevés (kb 2 evőkanál) zsírt is, vagy libahájat.
A húsok mellé ízesítés gyanánt tegyünk 5-10 gerezd fokhagymát , 2 birsalmát felezve, és egy almát szintén felezve. A bőrét bevagdossuk, letakarva kb. 170 fokon süssük (nem szabad magasabb hőmérsékleten sütni).
Kb. 2 óra alatt megpuhul, majd 15 perc alatt kb. 200 fokon lefedés nélkül megpirítjuk. Ehhez érdemes áttenni egy másik tálba, mert a zsír, ami alatta van, kicsapódik.
Párolt lila káposzta (miután összevágtuk a káposztát, a serpenyőben öntünk rá olajat, megcukrozzuk, összeforgatjuk, kicsit pirítjuk, kevés ecetet öntünk rá és megpároljuk) szinte kötelező mellé, valamint krumplipüré (szerintünk: kockára vágott krumplit megfőzzük, melegen margarinnal összenyomjuk, majd sózzuk és ízlés szerinti mennyiségű - inkább több - tejföllel készre kavarjuk), vagy hagymás krumpli és a felnőtteknek egy pohár jó, magyar fehérbor.
Jó étvágyat!