A pulyka előkészítése a karácsonyi lakomához, mire figyeljünk pulykahús, bébipulyka vásárláskor, sütéskor, főzéskor, hogy az ünnepi étel tökéletes legyen

Hírlevél feliratkozás

Friss receptek, újdonságok, húsipari információk! Online Vezérhús Magazin most fél évig ingyenesen!

Küldés


Vezér-hús Kft. Budapest XVIII. Balassa u. 2-10. Pestszentlőrinci vásárcsarnok
(Üllői út - Haladás utca kereszteződés)
Telefon: +36 1 297 0058 Fax: +36 1 297 0059 +36 20 915 8907 vezerhus@gmail.com

Közeledik a karácsony

Dátum: 2012-12-19

Hamarosan itt a karácsony, mely kiváló alkalom a a böjt utáni (mára aki...) lakomákhoz, sütéshez, főzéshez, egy kis lazuláshoz, és a családi együttlétekhez.

Már a középkorban is fontos ünnep volt a karácsony, melyhez számos hagyomány és szokás kapcsolódik: karácsonyfa, szórakozás, ajándékozás, étkezés. A régi karácsonyi ételsorban a sertéshús volt az egyetlen megengedett húsféleség, azért, mert a disznó "előretúr", vagyis szerencsét hoz, míg a baromfi hátrakapar. Szentestén böjtöltek, majd karácsony napján ünnepi étkek kerültek az asztalra a bőség jegyében, melynek az utóbbi években az egyik legfontosabb szereplője a pulyka.

Az egészben sütött hatalmas madár az egyike azon kevés ételeinknek, amelyeket az Újvilágból kaptunk. A legenda szerint úgy háromszáz esztendeje az új-angliai telepesek pulykával, áfonyaszósszal, cukrozott jamgyökérrel és sütőtökpitével ünnepelték az első takarmány-betakarítást, azt, hogy szerencsésen túlélték a telet, és hogy lesz elég ennivalójuk a következőre.
A Hálaadás napján tehát szinte kötelező egészben sütött pulykát enni, igaz, ma már - a korábbi jamgyökér helyett - inkább krumplipüré dukál hozzá.
A hálaadás-napi pulykából Angliában lett karácsonyi lakoma, méghozzá a gesztenyével töltött változat terjedt el. A gesztenyét az igazi, főtt és tört, sósan ízesített gesztenye jelenti ebben az esetben. Kanadában és az Egyesült Államok nagy részén is pulykasült kerül ilyenkor az asztalra.

A magyar pulyka


Nálunk a háztartásokban nem mindenütt akad a hatalmas pulyka megsütéséhez szükséges sütő, viszont a kereskedelem idomult az igényekhez. A bébipulyka bőven belefér egy átlagos sütőbe, aki tehát egészben akarja átélni a hangulatot, az válassza ezt a fajta pulykát!
A legtöbb háziasszony általában csak pulykamellet készít az ünnepi lakomára. Az egészben sütött, töltött, gyümölcsökkel, vagy éppen zöldségekkel gazdagított pulykapecsenye lassan hagyománnyá válik a magyar karácsonyi étkek között.

A pulyka húsa elég száraz –  és minél tovább sütjük, annál jobban kiszárad, de arra is nagyon oda kell figyelni, hogy a hús alaposan átsüljön, mint minden húsféle esetében.
Tehát a karácsonyi sült pulyka készítése egy komoly feladat, annak ellenére, hogy valójában magától elkészül a sütőben, azaz nem kell sürögni-forogni körülötte. A finom és omlós pulyka titka viszont az előkészítésben és a végső simításokban rejlik (tálalás, szószok, köretek). Íme néhány tipp és recept egy sikeres ünnepi fogáshoz.

Karácsonyi pulyka előkészületek:

  • Lehetőleg vásároljunk friss, jó minőségű pulykát, vagy a lehető legjobb, megfelelő tartás alatt tenyésztett szárnyast. Ha esetleg hetekkel korábban találunk valami akciós, jó terméket, vegyük meg és fagyasszuk le, de lehetőleg törekedjünk frissen beszerezni.
  • A pulyka nagysága attól függ, hogy hány emberre sütjük. Személyenként 35-45 dkg-val számoljunk.
  • Lehetőleg ne vegyünk túl nagy pulykát, különben még februárban is a maradékot esszük! Továbbá vegyük figyelembe a sütőnk nagyságát – az óriás pulyka nem minden sütőbe fér be!
  • A pulyka sütésének idejét a következő módon kalkulálhatjuk: számoljunk 20 percet 45 dekaként és adjunk a számhoz plusz 20 percet. Ha a pulyka  súlya 6.75kg-nál  több, akkor 15 percet számolunk 45 dekaként és extra 15 percet adunk a sütés idejéhez.
  • A pulykát 2 órával sütés előtt vegyük ki a hűtőszekrényből. Fagyasztott húst legalább 24 órával korábban vegyük ki a mélyhűtőből! (de természetesen a legjobb mindig frissen vásárolni!)
  • A pulykát tisztítsuk meg alaposan az esetlegesen visszamaradt tollaktól és szálkáktól – mossuk át kívül-belül majd csepegtessük le, esetleg töröljük szárazra.
  • Minél nagyobb a pulyka, annál könnyebben kiszárad, így ne feledjünk szalonnát és sok vajat is vásárolni!

A karácsony egyik elengedhetetlen ünnepi étkéhez a mindig friss, kiváló minőségű pulyka mellett, combot, bébipulykát bármikor megvásárolhatják üzletünkben, szentestéig pedig néhány recepttel is szolgálunk itt, honlapunkon. Az első, a gesztenyés pulyka, melynek leírását itt érik el: egészben sütött gesztenyés töltelékkel töltött pulyka.

Az ünnepekhez jó készülődést és kitartást kívánunk!

<< Vissza