Az élelmiszer áfája csökkentésének lehetőségéről tárgyalhat ismét a kormány, várhatóan március közepén.

Hírlevél feliratkozás

Friss receptek, újdonságok, húsipari információk! Online Vezérhús Magazin most fél évig ingyenesen!

Küldés


Vezér-hús Kft. Budapest XVIII. Balassa u. 2-10. Pestszentlőrinci vásárcsarnok
(Üllői út - Haladás utca kereszteződés)
Telefon: +36 1 297 0058 Fax: +36 1 297 0059 +36 20 915 8907 vezerhus@gmail.com

Csökken az élelmiszerek áfája?

Dátum: 2013-02-26

Az élelmiszer áfája csökkentésének lehetőségéről tárgyalhat ismét a kormány, várhatóan március közepén. A tervek szerint ugyanis akkor terjeszti be erről szóló újabb javaslatát a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) közösen a kabinetnek. Czerván György, a VM agrárgazdaságért felelős államtitkára felhívta a figyelmet, hogy az élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentése folyamatosan napirenden van, de az áfa mérséklését a költségvetési mozgástér eddig még nem tette lehetővé, mivel a 3 százalék alatti költségvetési hiány prioritást élvez. Március közepére azonban a VM egy esetleges élelmiszer-áfacsökkentés lehetőségéről ismét előterjesztést készít a kormánynak.

Az MTI szerint jelezte: a vidékfejlesztési tárca javaslatát azért a Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen terjesztik a kormány elé, mert adóügyekben az NGM az illetékes. Aláhúzta: a javaslatról a kormány az ország anyagi lehetőségeinek függvényében dönt majd. A vidékfejlesztési tárca ez ügyben különböző szakmai számításokat végez, de a csökkentés lehetőségeinek konkrétumairól az államtitkár nem beszélt, mondván, hogy az előterjesztésről majd a kormány dönt a mozgástér függvényében. A sajtóban eddig megjelent találgatásokat, hogy mely árucsoportokat érinthetné az áfacsökkentés, az államtitkár nem kommentálta.

Utalt ugyanakkor arra, hogy a vidékfejlesztési tárca az előterjesztés kidolgozásakor minden eddigi szakmai javaslatot figyelembe vesz. Emlékeztetett arra, hogy az esetleges élelmiszer-áfacsökkentés a feketegazdaság fehérítéséhez is jelentős mértékben hozzájárulhat. Jó példaként említette az e területen már meghozott tárcaintézkedések közül az olajos növények fordított áfájának bevezetését, amelynek tapasztalatai kedvezőek. Hozzátette: áprilistól ezt bevezetik az élősertésre, a félsertésre, valamint a takarmányok esetében is.

(Forrás: Baromfi Termék Tanács, www.mbtt.hu)
 

<< Vissza