A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazati szereplőkre.

Hírlevél feliratkozás

Friss receptek, újdonságok, húsipari információk! Online Vezérhús Magazin most fél évig ingyenesen!

Küldés


Vezér-hús Kft. Budapest XVIII. Balassa u. 2-10. Pestszentlőrinci vásárcsarnok
(Üllői út - Haladás utca kereszteződés)
Telefon: +36 1 297 0058 Fax: +36 1 297 0059 +36 20 915 8907 vezerhus@gmail.com

Baromfi Világnap magyar kezdeményezéssel, ma első alkalommal

Dátum: 2014-05-10

Május 10-én első ízben szervezi meg Magyarországon a Baromfi Világnap rendezvényét a Baromfi Termék Tanács (BTT). A nemzetközi szintű világnap bevezetését a BTT kezdeményezte, és a javaslatot az Európai Baromfi-feldolgozók és -kereskedők Szövetsége (avec), a Nemzetközi Baromfi Tanács (IPC) és a tudományos baromfis világszervezet (WPSA) is támogatja.

A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazati szereplőkre, akik egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában.

Első alkalommal szervezi meg az idén a BTT a Baromfi Világnap elnevezésű rendezvényt, amelynek időpontja május 10-e lesz. A világnap gondolata 2010-ben vetődött fel a szlovéniai Porecben megtartott AVEC-ülésen. Az AVEC támogatta az ötletet, 2012-ben pedig a baromfis szakterület két világszervezete, a WPSA és az IPC is az ügy mellé állt.

A baromfiágazat már most is kiemelkedő szerepet tölt be a világ élelmiszer-ellátásában, a jövőben pedig még nagyobb feladatok elé néz. A Föld népességének növekedése ugyanis több szempontból is óriási kihívást jelent a mai generációnak, de az elkövetkező nemzedékeknek is.

A világ népessége ma 7,244 milliárd fő, amely egyetlen esztendő alatt egy németországnyi lakossal (mintegy 80 millió emberrel) növekszik. Mindemellett megdöbbentő tény, hogy a Föld népességéből szakértők szerint közel egymilliárdan kénytelenek éhezni, és hasonló nagyságrendben alultápláltak.

A jelen és a jövő mezőgazdaságának és élelmiszer-termelésének – így a baromfitermelésnek is – óriási a felelőssége abban, hogy a 2050-re prognosztizált 9 milliárdnyi ember élelmiszerigényét a lehető legteljesebben kielégítse és ne a meglévő éhező és alultáplált népesség létszámát gyarapítsa. A hatalmas elvárást jól szemlélteti, hogy az elkövetkező 37 évben annyi élelmiszert kell termelnünk, mint az elmúlt nyolcezer évben együttvéve.

2010-hez képes 2050-re (40 év alatt) úgy kell megduplázni az élelmiszer-termelést, hogy a környezetterhelési szempontokat figyelembe véve fenntartható legyen, eközben pedig kalkulálni kell a klímaváltozás hatásaival is. Ugyanakkor a megművelhető mezőgazdasági terület 10 százalékkal csökken, de más erőforrások – így például a víz – felhasználási lehetősége is szűkülhet. Fontos cél az is, hogy az előállított termékeket elérhető áron vásárolhassák meg a fogyasztók.

A BTT úgy véli, hogy a baromfiágazat képes lesz e kihívások teljesítésére. Ezt bizonyítja, hogy a világ baromfihús-termelése 1970 óta közel meghatszorozódott, ezzel az egyik legdinamikusabb növekedést produkálta az állati termékek közül. Az ágazat húsfogyasztásban betöltött szerepe és aránya egyre inkább növekszik, így néhány éven belül a legnagyobb arányban fogyasztott húsféleség lesz.

E jövőkép lehetőség, és egyben komoly közös felelősség is. Őszinte tiszteletet érdemelnek a világ bármely táján élő és dolgozó baromfiágazati szereplők és mindazok, akik e nemes felelősségben osztoznak velük. Az utolsó szó azonban a fogyasztóké, akik nap, mint nap kosarukba teszik a baromfihúst. Értük és nekik is szól a Baromfi Világnap rendezvénye.

 

Tények és számok a magyar baromfiágazat teljesítményéről

  • A hazai fogyasztás – a BTT belföldi értékesítési adatait alapul véve – 35 kg/fő.
  • A hazai, üzemszerűen egy év alatt meghizlalt élőbaromfi mennyisége meghaladja a 600 000 tonnát, amely mintegy 450 000 tonna vágott súlynak felel meg.
  • Magyarország önellátottsági szintje baromfihúsokból 141%.

 

<< Vissza